Läcktest av komponenter: bränslespridare

Beskrivning av den tekniska utmaningen

Fuel Injectors

Bränslespridare måste motstå ökat tryck samtidigt som täthetskravet blir högre och högre.

Biltillverkare och leverantörer till fordonsindustrin möter idag höga besparingskrav. Samtidigt ökar behovet av att minska bränsleförbrukningen också trycket på insprutat bränsle, vilket ökar kraven på att hitta mindre läckor vid läcktest. För att förbli konkurrenskraftiga måste produktions- och leveransprocesser alltid optimeras. Samtidigt fortsätter kraven på säkerhet, kvalitet och miljövänlighet att öka. För att övervinna dessa hinder, måste varje komponent kontrolleras noga enligt vissa kriterier, utan att läcktestet blir en faktor som driver upp kostnaderna för serieproduktion. Traditionellt sett har täthetsprovning med vakuum varit metoden för test av bränslespridare trots att investerings- och driftskostnaderna för dessa testsystem är ganska höga. Förhållandet mellan kostnad och nytta är inte optimalt och testtekniken är helt enkelt överdimensionerad, både när det gäller utrymmesbehov och känslighet. Typiska läckkrav ligger runt 10-4 mbarl/s (helium-läckkrav) - vilket motsvarar 0,006 sccm. Vakuumsystem kan hitta läckor ner till 10-10... 10-11 mbarl/s.

Lösningen med läcksökare från INFICON

Dagens läcktester med helium i ackumulationskammare under atmosfärstryck (s.k. ackumulationsmetod) erbjuder en kostnadseffektiv lösning för tätkontroll av bränslespridare.

Fuel Injectors

Läcktest av bränslespridare i kammare med heliumläcksökaren T-Guard är ett snabbt, kostnadseffektivt och tillförlitligt alternativ.

I en enkel kammare trycksätts testobjektet med helium eller vätgas genom en gasanslutning så att spårgasen kan läcka ut genom eventuella läckor och ut i ackumulationskammaren. En enkel fläkt används för att skapa en jämn gasfördelning i kammaren och garantera exakta mätvärden oberoende av läckans läge. T-Guard Helium Accumulation Sensor analyserar sedan gasinnehållet i kammaren.

Metoden gör det möjligt att lätt hitta läckor i området 10-4... 10-5 mbar l/s. Testsystemet påverkas inte av varken värme eller fukt på testobjektet eller i miljön. Dessutom kan man testa delar som inte tål vakuum, till exempel komponenter tillverkade av plast med risk för utgasning i vakuum.

Den typiska cykeltiden ligger mellan 5 - 10 sekunder.

MICHAEL URHAHN, UTVECKLINGSINGENJÖR VID BOSCH PA –ATMO, FEUERBACH, TYSKLAND

“Vi kunde minska kostnaden och tiden och avsevärt öka produktiviteten på produktionslinan i Bamberg. Ett jämförbart vakuumsystem skulle ha varit mycket dyrare, bara i termer av anskaffningskostnader. Dessutom är energiförbrukningen åtta gånger lägre och den tekniska tillgängligheten är väsentligt högre än tidigare.”

Performance Av Testsystem Med 4 St. T-Guard På Bosch
Testobjekt: Bi-fuel spridare
Kammarvolym: 1 liter
Cykeltid: 5.6 sek
Läckkrav: 4 x 10-4 mbarl/s
Fuel Injectors

Boschs testsystem består av fyra stycken T-Guard och testar en bränslespridare var sjätte sekund.

Fördelar med spårgasläcksökning med T-Guard helium accumulation sensor

  • Noggranna och repeterbara mätningar för tillförlitlig tätkontroll
  • Lägre investeringskostnad, kostnadseffektiv läcksökningsmetod
  • Mindre produktionsutrymme behövs
  • Lägre energiförbrukning (< 15%)
  • Tidsbesparande metod (varma och blöta/fuktiga komponenter kan också testas)
  • Minskad cykeltid , ökad produktivitet
  • Mindre underhållsbehov, högre drifttid och tillgänglighet

Besök oss på nätet för mer information »