Läcksöker Försvarsmaktens livbåtar

INFICONs läcksökningsprodukter har många användningsområden. På Saabs affärsområde Support and Services i Linköping används INFICONs läcksökare för kontroll och underhåll av nödutrustning till svenska Försvarsmakten.

Leak Checking Lifeboats

Saabs affärsområde Support and Services levererar olika typer av underhållslösningar. Man har bland annat en verkstad för underhåll av material från Försvarets materielverk (FMV) och Försvarsmakten. Hit skickas regelbundet livbåtar och annan nödutrustning som finns i flygplan och helikoptrar. Att den uppblåsbara livbåten fungerar som den ska är i många fall en avgörande faktor för överlevnad.

Vid tillsynen på underhållsverkstaden provtrycks först livbåtarna för att konstatera om de är täta. När en livbåt inte håller trycket använder man sedan INFICONs bärbara läcksökare Sensistor ISH2000 för att hitta ett eventuellt läckage och bedöma om det är möjligt att laga livbåten.

- Visst skulle vi kunna hitta läckor med vattenbad, men det är tidskrävande och krångligt. Med läcksökaren från INFICON går det snabbt och enkelt, säger Peer Däljemar som jobbar som underhållsingenjör vid Saab Support and Services.

Vid räddningsinsatser med helikopter används även så kallade vinschbårar. Vissa modeller av bårar har en vakuummadrass som fixerar den som ligger på båren genom att luften sugs ur madrassen med en vakuumpump. Genom att vid underhåll pumpa in luft blandat med spårgas och sedan använda INFICONs läcksökare kan läckage på vinschbårens vakuummadrass upptäckas och lagas.

Även vid kontroll och service av piloters G-dräkter använder Support and Services sin läcksökare från INFICON. G-dräkter används vid flygning med stridsflygplan som kan utsätta piloten för stora g-krafter. Dräkten har "blåsor" som fylls med luft vid g-belastning och gör att dräkten stramar åt och hindrar att allt blodflöde pressas ned i benen.

Läs mer om Saab på www.saabgroup.com och om läcksökaren Sensistor ISH2000 på www.sensistor.com.