Gas – en effektiv och lätthanterlig energikälla

Gas har traditionellt inte haft någon stor roll i det svenska energisystemet, men det börjar nu ändra sig när biogasen blir allt viktigare. Internationellt är läget annorlunda. Hela Europa täcks av ett omfattande naturgasnät, liksom stora delar av USA och Kina. Biogas och naturgas har likartade egenskaper. En tredje energigas är vätgas och den är lite speciell. Vätgas finns inte naturligt i användbara mängder utan måste framställas, så det är egentligen ingen energiråvara utan en energibärare, som elektricitet. Fördelen med vätgas är att när den förbränns så bildas endast värme och vattenånga.

Vätgas kan framställas genom elektrolys av vatten, men det är en process med ganska låg verkningsgrad. Det kan emellertid vara ett sätt att lagra energi som genereras vid tider då den inte behövs, exempelvis från vindkraftverk som producerar på natten. Energin kan då omvandlas till vätgas och användas senare, ett koncept som kallas ”Power to Gas".

För mer storskalig produktion av vätgas brukar man använda ångreformering av naturgas. Att göra vätgas av naturgas kan dock knappast sägas vara en grön teknik, eftersom naturgasen är ett fossilbränsle. Poängen med denna teknik är att koldioxiden avskiljs och man skulle då kunna lagra den under marken, där den inte skadar atmosfären.

Säkerheten först

Säkerheten först. Kontroll av markförlagd gasledning med metanläcksökare och mattvagn.

Vilken gas man än använder så är det viktigt att sätta säkerheten främst, så att läckor och explosionsrisk undviks. Gasledningar ovan mark kan kontrolleras på avstånd med en IR-detektor. När man fått indikation på gas i luften lokaliseras den exakta platsen för läckan med en sniffande IR-detektor. INFICON i Linköping tillverkar utrustning som används för gasdetektering i många länder, bland annat för att se till att gasledningarna under gatorna inte läcker. Företaget har bland annat utvecklat en IR-detektor som känner av koncentrationer från 1 ppm till 100% metan i atmosfären.

Tätheten på gasledningar och hur dessa ska kontrolleras regleras i många länder av lagkrav. Grundprincipen är att i förebyggande syfte regelbundet kontrollera varje meter av gasnätverket med en tillförlitlig gasdetektor. INFICON har utvecklat sensorteknik som uppfyller kraven och operatörsutrustning som är enkel och effektivt att arbeta med.

Varken biogas, naturgas eller vätgas är idag någon mirakelmedicin. Men de erbjuder en väg mot ett mindre klimatpåverkande energisystem. Produktion av vätgas med förnybara energikällor är ett långsiktigt mål att sträva efter. För att detta ska kunna bli verklighet krävs dock många års teknikutveckling genom hela kedjan från produktion via lagring och distribution till användning.

För mer information om instrument för gasdetektering kontakta närmaste INFICON kontor.