Bättre kvalitet på naturgasledningar med IRwin Metanläcksökare

IRwin Metanläcksökare och sondsystem från INFICON säkerställer en högre tillförlitlighet av läcksökta gasnät.

Tack vore den mycket känsliga IR-sensorn reagerar systemet snabbt på förekomsten av naturgas och återhämtar sig mycket snart efter en exponering. Detta minimerar risken för operatören att missa en läcka under inspektionen. De mätbara koncentrationerna är så låga som 1 ppm.

Detektorn ansluts till en ergonomisk mattsond vars monohjulsystem hjälper operatören att enkelt följa trottoarkanten eller sprickor i trottoaren. Mattsonden är utformad för att täcka stora asfalterade ytor, men kan även - tack vore sitt monohjul - nå till hörn, sprickor och svåråtkomliga ställen. Detektorns intuitiva användargränssnitt ger operatören omedelbar respons.

En inbyggd GPS-mottagare loggar automatiskt den inspekterade vägen och ger exakt information om läckans position. Rapporter kan laddas upp till en bärbar dator med hjälp av Bluetooth.

Fördelar med infraröd-teknologi

Enhetens snabba reaktionstid beror på en nyutvecklad IR-sensor vars mycket breda mätområde sträcker sig från 1 ppm till 100 % metan. Förmågan att använda IR på den nedre änden av spektrumet möjliggör en mycket snabbare reaktion och återhämtning. Detta jämfört med en konventionell halvledarsensor, som traditionellt används för att detektera gas i lägre koncentration.

Den mycket selektiva IR-sensorn har en betydligt lägre korskänslighet till andra gaser. En inbyggd etananalys-funktion gör det möjligt för operatören att skilja mellan sumpgas och naturgas på bara några minuter.

Instrumentet väger bara 1,4 kg och är lätt att bära i sin axelväska eller sele. Monohjul-mattsonden (patent pending) minskar vikten, förbättrar ergonomin och garanterar maximal rörlighet. En enkel rörelse av handleden vänder mattsonden 180 grader och gör det möjligt för operatören att läcksöka även under parkerade fordon och andra hinder. Mattsonden kan också låsas i läge medan den lyfts över ett hinder såsom till exempel ett staket. En vakuumsond kan användas för exakt lokalisering av läckor och för undersökning av ojämna ytor. Både matt- och vakuumsonden kan bäras av operatören utan ansträngning under själva inspektionen, utan att behöva återvända till bilen och hämta extra utrustning.

Säljstart för IRwin läcksökare sker i Tyskland och Holland i början av 2016, övriga länder följer därefter.

För mer information om IRwin Metanläcksökare klicka här eller besök www.inficon.com