Luriga läckor: Läckor som försvinner

Olika typer av läckor beter sig olika. Läcksökning kan bli onödigt knepigt om man inte förstår orsakerna till vad man upplever under läcksökningsarbetet. Läckans geometri men även trycket, materialet, luftfuktigheten, temperaturen och flödet är faktorer som kan påverka läckans beteende.

Typ #1: Den “väderberoende” läckan

Små läckor (gasläckor i kylindustrin är ett typiskt exempel) kan i vissa klimat verka som om de kommer och går. Du kanske har upplevt en tendens att missa några mindre läckor när det är kallt och fuktigt. Detta kan bero på kondenserad fukt som bildar droppar. Dropparna finner sin väg in i läckan och med hjälp av kapillärkrafterna bildar en "kork" i läckan. Ibland försvinner den inte även om man använder gastryck på insidan av testobjektet.

Detta är särskilt svårt om det finns en hel droppe som sitter på objektets insida då det resulterar i en viss volym vatten som ska tryckas ut för att kunna komma åt läckan. En annan orsak till detta beteende kan vara att testobjektet har behandlats med någon kemisk eller elektrokemisk process utan att det torkades ordentligt efteråt.

Vätskan fungerar som "kork" och för att få bort "korken" kan man behöva vänta på en solig dag eller värma testobjektet tills den torkas. En annan möjlighet är att pumpa vakuum till ungefär 5 mbar abs för att få bort vattnet. Detta kommer dock att förlänga testcykeln.

Typ #2: Kylskåpsläckan som försvinner

Ett kylsystem innehåller köldmedia som inte får läcka ut. En vacker dag får du uppgiften att lokalisera en läcka på ett kylsystem som har förlorat all köldmedia under användning. Du testar systemet med spårgas (helium eller utspädd vätgas) utan att kunna hitta läckan. Du återfyller sedan systemet med köldmedia och använder en läcksökare för köldmedia för att testa systemet. Till din förvåning hittar du nu en läcka, vilken du inte kunde lokalisera tidigare med spårgas. Det som beskrivs är en situation som kan uppstå när kompressoroljan har migrerat genom systemet och fyllt läckan.

Varför kan läckan hittas med en läcksökare för köldmedia men inte med en för helium eller vätgas? Svaret ligger i samspelet mellan oljan och de olika gaserna eftersom oljan har blivit vald för just sin förmåga att blandas med köldmedia. I praktiken betyder detta att köldmedia kan diffundera igenom oljan medan helium och väte har svårt att tränga igenom oljan och passerar inte "korken" lika lätt som köldmedia.

Kom också ihåg att läcksökning med spårgas i produktionsmiljö bör ske på rena objekt.

Har du ett fall som du vill diskutera med våra läcksökningsexperter? Har du också varit med om några "knepiga" läckor? Kontakta INFICON och berätta mer!