Minska cykeltiden genom att välja rätt gasslang

Välj rätt slang för spårgasförsörjning när du installerar ditt läcktestsystem

När man installerar en läckteststation komplett med utrustning för spårgashantering, ska man alltid se till att spårgasförsörjningen sker med rätt typ av slang. Detta är särskilt viktigt om du ska testa objekt med stora volymer och/eller vid högt provtryck.

Slangar används för att transportera spårgasen mellan fyllutrustningen (eller gasflaskan) och testobjektet vid fyllning och evakuering av spårgas. Vid val av slangar ska man tänka på att deras längd kommer att påverka cykeltiden - ju längre slangen är desto längre blir cykeltiden. Man bör därför undvika onödigt långa fyllningsslangar om man vill hålla ner testtiden. Att välja slangar med större diameter påverkar också cykeltiden positivt. Fyllnings- och evakueringstider kan exempelvis minskas med 25% om man går från 6 till 8 mm slangdiameter.

Även valet av interna eller externa snabbkopplingar som sätts på slangarna kommer att spela en viktig roll när det gäller cykeltiden. Interna snabbkopplingar minskar slangdiametern, vilket resulterar i en restriktion av gasflödet. Detta gör det "svårare" för gasen att passera igenom. Externa snabbkopplingar är därför att föredra. Se till att gasen i ditt system inte har några restriktioner längs vägen till testobjektet.

Avgasslangar skall användas för att transportera använd gas bort från arbetsstationen. Dessa slangar ska vara långa och stora för att fungera väl.

Vill du höra mer om hur man kan sänka processkostnaderna genom att optimera hela gashanteringsprocessen? Kontakta reach.sweden@inficon.com.