Är svetsfogen tät?

Om man vill vara säker på att svetsfogen är tät så måste den läcktestas.

När man svetsar produkter som ska vara täta mot gas eller vätska så är det viktigt att svetsfogen täthetsprovas. Vid testet använder man vanligtvis såpvatten, vattenbad, tryckluft eller gas. Testning med såpvatten är den vanligaste metoden, men den har så många nackdelar att andra metoder oftast är att föredra. Den mest heltäckande och känsligaste metoden är att föra en läcksökare över en produkt som fyllts med spårgas. På så sätt kan man enkelt se om det finns läckor, hur stora och var de är.

Såpvatten/vattenbad

När man använder vattenbad eller såpvatten fyller man testobjektet med tryckluft. Därefter sänks produkten antingen ned i vatten och då tittar man efter bubblor som stiger mot ytan; eller så applicerar man såpvatten på produktens yta, som under gynnsamma förhållanden formar bubblor över ett eventuellt läckage. Om observatören iakttar produkten noggrant och tålmodigt under hela testcykeln så kan detta ge ett gott resultat. Andra fördelar med dessa metoder är att de är enkla, billiga och lättbegripliga.

Men nackdelarna är desto fler. Tillförlitligheten är mycket beroende av operatörens noggrannhet och dagsform. På oregelbundna strukturer kan bubblorna ha svårt att lösgöra sig från ytan där de bildats. Vid små läckor kan det hända att bubblorna inte förmår övervinna vattnets ytspänning och objektet läcker då inte under vatten. Vid nedsänkning i vattenbad kan bubblor följa med ned i vattnet och sedan stiga upp mot ytan. Det senare leder till att produkter kasseras i onödan. Efter testet behöver objektet torkas innan det kan hanteras vidare. I värsta fall kan vattnet orsaka korrosion. Vattnet och såpan kan även blöta ned arbetsplatsen och utgöra en allvarlig halkrisk.

Lufttryckförändringar

En torr metod är mätning av lufttrycksförändringar. Tryckfallsmätning går ut på att man fyller produkten med luft till ett visst tryck och sedan mäter hur mycket trycket faller under en viss tid. En alternativ metod är vakuummätning och fungerar tvärtom – man tömmer produkten på luft och mäter därefter om trycket ökar över tid, vilket i så fall betyder att luft läcker in. Dessa metoder är enkla och tillförlitliga och båda kan automatiseras.

Tryckfallsmätning fungerar dock dåligt om produkten har en stor invändig volym, eftersom flödet genom en läcka blir litet i förhållande till volymen och tryckskillnaden svår att mäta. Ett annat problem är variationer i temperatur, vilket påverkar trycket. Om temperaturen stiger under ett tryckfallstest så kommer läckorna inte att upptäckas. Om temperaturen sjunker får man falska läckindikationer. Temperaturförändringar på mindre än 0.1 °C är fullt tillräckliga för att mätresultaten ska bli felaktiga. Detta innebär att produkten måste kallna helt efter svetsning innan den kan testas. Om svetsningen är del av ett produktionsflöde krävs extra hantering och lagringsutrymme. Mätning av lufttrycksförändring säger heller ingenting om läckans placering. Felsökning och reparation kan därför bli en tidsödande process.

Spårgas

En mera noggrann uppfattning om läckors storlek och placering får man om man använder spårgas. Denna metod är betydligt känsligare, noggrannare och mer tillförlitlig. Man fyller objektet med en gas som är enkel att spåra. Därefter mäter man förekomsten av gas på utsidan. Spårgastest är inte temperatur- eller volymberoende och metoden kan också användas för att lokalisera läckan.

De vanligaste spårgaserna är helium och utspädd vätgas. Vätgasen används alltid i en säker, icke brännbar koncentration med 5% väte och 95% kväve.

Produkten fylls med gas direkt efter svetsningen, utan att man behöver vänta på att den ska kallna. Därefter söker man av fogen med en läcksökare. Om läcksökaren ger utslag kan man reparera fogen direkt och sedan testa igen. Med spårgas kan man också testa hela produkter i en mätkammare. Detta görs i atmosfärstryck eller under vakuum beroende på täthetskrav och tillgänglig testtid.

Läcksökare från INFICON ger en hög känslighet och noggrannhet som svarar mot kraven vid professionell svetsning och fogning.

För mer detaljerad information om läcksökning på svetsfogar kontakta närmaste INFICON-kontor.