Tio vanliga fel vid läcktest av komponenter till fordonsindustri

Top 10 Errors

I INFICONs nya e-bok Leak Testing in the Automotive Industry diskuteras vanligaste felen som tillverkare och leverantörer till fordonsindustri gör vid läcksökning. Dessa fel visar visserligen resultat men ger inte nödvändigtvis information om huruvida din produkt läcker eller inte.

Betyder „inga bubblor“ verkligen „inga läckor“?

Om operatören inte ser några bubblor i vattenbad, kan det se ut som att det inte finns några läckor. Tyvärr är detta i många fall falskt. Ett grundläggande krav för alla läcksökningsmetoder är att den minsta detekterbara läckan för en viss metod är tillräcklig i ett sådant applikationsscenario. Detta glöms alltför ofta i verkliga applikationer. Plastdetaljer testas till exempel med tryckfall utan att man tar hänsyn till faktumet att de tappar form och ändrar sin volym när de fylls med tryckluft. Ett annat exempel är delar som läcktestas för extremt små läckor med helium i vakuumkammare och som sedan doppas i vattenbad för lokalisering av läckage. För att säkerställa att läckor som upptäckts i vakuumkammare kan lokaliseras på ett tillförlitligt sätt är läcksökning med spårgas det bästa alternativet.

Att hitta kapillära läckor tar tid

En kapillär läcka består av en lång kanal och att hitta kapillära läckor är ofta en utmaning för tillverkare av luftkuddar och andra komponenter. Om tidsintervallen mellan spårgasfyllning och läcksökning är mycket kort, hinner inte spårgasen fylla läckkanalen och ta sig genom den kapillära läckan. Motsatsen gäller för stora läckor. Om en stor läcka uppstår, kan all spårgas försvinna från testobjektet innan själva läcktestet börjar. Det kan också hända att - vid stort läckage - testobjektet töms på spårgas samtidigt som kammaren evakueras. I alla dessa fall risk finns att testobjektet klassificeras som TÄT.

Läs mer om de tio vanligaste felen på INFICON e-boken. E-boken kan laddas ner kostnadsfritt från vår hemsida.