Nya förordningar leder till strängare läckkrav

I hela världen utfärdar myndigheter nya förordningar för att reducera avgasutsläpp och bränsleförbrukning och öka säkerheten för bilar. Den här månaden fokuserar vi på kapitel 2 i INFICONS e-bok ”Leak Testing in the Automotive Industry” och på hur nya förordningar påverkar komponenters och systems tillåtna läckkrav, samt ökar behovet av striktare läcktester. Som ett resultat av detta förväntar sig fordonstillverkare strängare kvalitetskontroll och läcktester av sina leverantörer.

Strängare regler och läcktester

Brister i kvalitetskontrollen kan få kostsamma dyra konsekvenser och även skada tillverkarens renommé. Ett aktuellt exempel är återkallandet av nästan 50 miljoner bilar på grund av säkerhetsrelaterade defekter på gasgeneratorer i krockkuddar. För tillfället testas gasgeneratorer för läckage inom området 10-6 mbarl/s. Men allt striktare läckkrav har även förordats för bränslesystem, bränsletankar och bränsleledningar. En anledning till dessa striktare krav är regleringen av kolväteemissioner i Kalifornien. Bränsletankar och bränsleledningar testas ofta för läckage inom området 10-4 - 10-6 mbarl/s. Dessa läckor kan inte detekteras med metoder som vattenbad eller tryckfallstest utan bara med testmetoder baserade på spårgas.

Ökad läckkontroll för nya köldmedia

Marknaden för mobila luftkonditioneringssystem står också inför en stor förändring när det gäller nya köldmedia. Fluorerade växthusgaser som R134a kommer att fasas ut inom kort. Från och med januari 2017 i Europa och från och med årsmodell 2021 i USA, får nya bilar inte längre använda R134a som köldmedel. Nya köldmedelsalternativ, som R1234yf, är brandfarliga och utgör en högre risk vid ett läckage. Alternativa lösningar med ofarligt CO2 som köldmedel fungerar med tio gånger högre tryck – med motsvarande högre läckkrav.

Hämta hela handledningen (Engelska) för läcksökning kostnadsfritt på http://www.inficon.com/automotiveindustry-ebook.