Läcksökning på vattenrenare för hushållsbruk

Vattenrenare för hushållsbruk

Vattenrenare kan vara små för hemmabruk eller större för flerfamiljshus. Syftet med vattenrenare är att filtrera det inkommande vattnet och göra dricksvatten av kranvatten. En vattenrenare består ofta av 3-5 cylinderformade filterpatroner som är anslutna med snabbkopplingar och plastslangar. Allt i en kassett. Filterpatronerna är utbytbara.

Komponenterna kan trycksättas med vatten och läggas på pappersbitar. Läckans position avslöjas på pappersbiten. Testtiden för denna procedur är ca 15 minuter.

Läcksökning på kompletta vattenrenare sker genom trycksättning med 4-5 barg luft före test i vattenbad eller med såpa. Det handlar typiskt om 10-15 punkter som behöver testas. Man applicerar såpa och låter den verka i 2-5 minuter innan man fortsätter med visuell inspektion av de potentiella läckställena. Inspektionstiden bruka vara 5-15 sekunder. Nedan följer några negativa effekter av läcksökning med såpa:

  • Om grovläckor uppstår kan såpan blåsas bort från läckan. I fall av små läckor är bubblorna svåra att se. Därför kan båda typer av läckor lätt missas.
  • Felsatta läckgränser gör att produkter som inte skulle läcka vatten kasseras ändå, vilket resulterar i onödiga kostnader.
  • Det är tveksamt om en operatör kan se runt 10-15 slangkopplingar tillräckligt noggrant och upptäcka alla läckor.
  • Eftersom såpan behöver ca 2-5 minuters tid för att skapa skum har man alltid ett antal vattenrenare i vänteläge, som behöver plats.
  • Av samma anledning som ovan, finns det alltid produkter som saktar ner produktionshastigheten och bygger upp kapitalkostnaden.

Lösningen från INFICON

Läcksökning på monterade vattenrenare

Sensistor Sentrac Vätgasläcksökare och TGF11 Spårgasfyllare

Vattenrenaren fylls i med spårgas (5%H2/95%N2) före läcksökningen. Fyllning bör ske på ett sätt som försäkrar att en hög koncentration av spårgas sprids jämnt inuti testobjektet. Detta görs bäst genom förevakuering av luft alternativt genom att fylla med spårgas via den ena porten samtidigt som man evakuerar testobjektet genom den andra porten. Injecering av spårgas vid 4 barg är också ett alternativ dock måste man säkerställa att gasen sprids i hela objektet. Man bör även vara medveten om att gasen blandas med luft inuti objektet vilket ger sämre förutsättningar vad gäller känslighet. Vissa produkter kan vara direkt olämpliga för trycksättning utan förevakuering på grund av sin komplicerade geometri.

När gasfyllningen är klar kan man läcksöka potentiella läckställen manuellt med hjälp av Sensistor Sentrac Vätgasläcksökare och en handprob. För att testobjektet ska klassas som vattentätt räcker det att operatören hittar relativt stora läckor (dvs ställen där ganska höga spårgaskoncentrationer läcker ut). Operatören kan lätt undersöka alla misstänkta punkter, med en söktid på enbart en sekund per punkt, inklusive den tid som behövs för att flytta handproben mellan ställena.

Efter läcksökningen bör testobjektet tömmas på spårgas på ett sätt som gör att man inte kontaminerar teststationen. Man kan med fördel ha en fyllningsutrustning vid teststationen som också tar hand om gasevakuering. Om läcksökning sker på ett rörligt transportband kan finnas behov av separat evakueringsutrustning.

Fördelar med läcksökning med vätgas

  • Snabb och exakt läcklokalisering
  • Läckan mäts istället för uppskattas
  • Reparation av enbart de läckor som överskrider läckgränsvärdet
  • Ren och torr metod – ingen extra tid krävs för att rensa eller torka objektet efter avslutat test
  • Hittar ALLA läckor, även på svåråtkomliga ställen
  • Inga objekt i “vänteläge” - man sparar plats och kapital

För bästa läckgränser och för mer detaljerad information om läcksökning på vattenrenare kontakta närmaste INFICON-kontor.