Läcktest på lågtemperaturfrysar

Frysskåp med ultralåg temperatur (ULT-frysar) används ofta i laboratorier för molekylärbiologi och biovetenskap för lagring av biologiska prover som DNA, RNA, proteiner och vacciner. Med den pågående COVID-19-pandemin och mängder av t.ex. RNA-baserade vacciner har efterfrågan på lagring och transport av prover i extremt låga temperaturer ökat markant. Förvaringstemperaturen måste hållas runt -80°C för att undvika skador på provkomponenterna. För att uppnå den önskade temperaturen använder dessa frysar ofta ett så kallat kaskadkylsystem. Systemet fungerar vanligtvis med en kompressor som består av två separata kretsar med termisk anslutning av en kaskadkondensor. Typiskt använda köldmedia är R-23 eller R-508b, R-22, ammoniak, R-507 och R-404a.

BESKRIVNING AV DEN TEKNISKA UTMANINGEN

Läckor i frysens kylslinga kan leda till kostsamma driftstopp och skador på viktiga vacciner och läkemedel. Tillförlitliga läcktester i tillverkningen gör det möjligt att upptäcka eventuella läckor och minska risken för fel.

Enkla läcktestmetoder såsom tryckfallsmätning, såpvatten och handhållna serviceinstrument för gasletning används ibland för att leta efter eventuellt läckage. Dock är dessa metoder inte tillräckligt känsliga för att hitta de små läckor, motsvarande 0,5 gram/år köldmedia, som en sådan applikation kräver.

LÖSNINGEN FRÅN INFICON

Läcksökaren Sentrac Strix Edition hjälper dig hitta små läckage med vätgas som spårgas.

INFICON erbjuder lösningar för läcktest både före påfyllning med köldmedia och på slutmonterad kylslinga.

Ett tidigt läcktest med spårgas säkerställer att endast kylslingor som är täta fylls med köldmedia, för att på så sätt spara både tid, gas och miljö. Detta testmoment kan utföras med olika läcksökare. INFICON-portföljen innehåller Vätgasläcksökaren Sentrac® Strix™ Edition för enklare krav, Heliumläcksökaren Protec® P3000 för lite större krav och Vätgas- och Heliumläcksökaren XL3000Flex för avancerade krav och krav på flexibilitet vid val av gas.

Läcksökaren Sentrac Strix Edition använder utspädd vätgas som spårgas (5% vätgas i kvävgas) och kan detektera mycket små läckor. Protec P3000 och XL3000Flex hittar läckor ner till 1x10-7 mbarl/s (motsvarande 0,05 gram/år R134a), och har dessutom unikt höga sugflöden. Medan Protec P3000 använder helium som spårgas kan XL3000Flex detektera både helium och utspädd vätgas. Det senare kallas ofta Formiergas. Alla tre instrument har  en handprob som ger omedelbar larmsignal vid detektering av eventuella läckor, för enkla och snabba tester.

Ecotec® E3000 är en multigas läcksökare för läckor ner till 0,05 gram/år R134a

Sensistor® ILS500 F är en spårgasfyllare för både helium och vätgas. Tillsammans med INFICON läcksökare för vätgas eller helium ger ILS500 F ett komplett system för spårgashantering. Enheten styr allt från fyllning och evakuering av spårgas till anslutning och urkoppling av fixtur, blockagetest och recepthantering. ILS500 F finns också i högtryckversion för spårgasfyllning upp till 30 bar.

Efter att slingan fyllts med köldmedia kan ett sluttest utföras med hjälp av HLD6000 Läcksökare, för läckor av köldmedier ner till 0,5 gram/år. Alternativt kan man använda  Ecotec® E3000 Multigas Läcksökare, för läckor ner till 0,05 gram/år R134a, och som ger en högre flexibilitet på produktionslinan. Båda använder en handprob för att lokalisera läckor och ge direkt återkoppling till operatören.

FÖRDELAR MED LÄCKSÖKARE FRÅN INFICON

OM FORMIERGAS

Formiergas är en gasblandning bestående av 5% vätgas och 95% kvävgas. Denna blandning är inte brandfarlig (se ISO 10156) och är inte giftig, korrosiv eller miljöfarlig. Gasen är godkänd som tillsats till livsmedel E949 (väte) E941 (kväve).

  • Snabb och exakt läcklokalisering, undviker driftsstopp och onödiga kostnader
  • Hög känslighet för att hitta ALLA läckor, även de minsta
  • Säker, ren och torr metod

För mer detaljerad information om läcksökning på lågtemperaturfrysar, kontakta oss på reach.sweden@inficon.com.