Nio goda skäl att hitta läckor med spårgas

Hydraulcylindrar läcktestas med språgas

Produkter som är avsedda att innehålla vätska eller gas behöver ofta läcktestas för att säkerställa att de är täta. Höljen (till exempel till elektronik) som är utformade för att skydda innehållet från inträngning måste också vara täta. Läcktest kan vara tidskrävande, omständligt och ibland till och med riskfyllt. Det finns flera olika läcktestmetoder. Enklare traditionella metoder utgår från principen att skapa en tryckskillnad mellan insidan och utsidan av objektet genom att fylla komponenten med luft eller gas, eller sänka ned den i vatten. Produkten observeras sedan för att se om den läcker bubblor, eller så övervakas eventuell tryckförlust.

Dessa metoder är populära eftersom de är i de flesta fall enkla och innebär en ganska måttlig ekonomisk investering. Men det kan också finnas nackdelar. De kan vara arbetsintensiva, den våta produkten kan behöva torkas, testobjektet kan gå sönder under trycksättning och framför allt kan dessa metoder ge felaktiga och icke kvantitativa testresultat. Men viktigaste av allt - de är ofta inte tillräckligt känsliga för att hitta de läckor man behöver hitta.

Ett mer direkt tillvägagångssätt för att hitta läckor är att fylla produkten med en spårgas och detektera om, när och var den läcker ur produkten. Spårgasen hjälper dig att snabbt hitta exakt vad du letar efter - läckan i produkten.

Att gå från konventionella metoder till läcksökning med spårgas kan innebära fördelar på ett antal områden:

1. Produktfunktionalitet

För många moderna produkter är täthet ett nödvändigt villkor. En modern bil till exempel kan sluta fungera med ett så litet läckage. Genom att toleranserna blir mindre och mindre har traditionella metoder svårt att hitta en läcka på korta testtider eller att överhuvudtaget identifiera en läcka då specifikationerna blir allt hårdare. Många system innehåller också elektroniska komponenter som skulle förstöras av test i vattenbad.

2. Produktsäkerhet

Högre säkerhetskrav kan föra med sig att kärl avsedda att innehålla skadliga ämnen i form av vätskor, pulver och gaser, ska vara täta. Detta är ett ökande krav då många ämnen som tidigare ansågs vara ofarliga nu bedöms som farliga.

3. Miljöskydd

Nya regler avseende gaser som är skadliga för miljön, striktare gränser för fordonsutsläpp och ökande krav på energieffektivitet är bara några av drivkrafterna som lett till en striktare miljölagstiftning. Många företag har dessutom en egen miljöpolicy som gör att effektivare läcksökning har blivit ett måste. Avfallsminskning är ytterligare en pådrivande faktor. Att "förbruka mindre med ökad produktion" innebär bland annat att begränsa onödigt läckage. Enklare läcktestmetoders begränsningar gör det omöjligt att leva upp till mycket högre ställda läckkrav.

4. Nya tekniker

Moderna energisystem använder väte och biogas i många tillämpningar. System som är framtagna för att innehålla gas är känsligare för läckage än system som ska innehålla vätskor och kräver av den anledningen mer rigorösa tester. Om vätgas används i själva applikationen såsom i bränsleceller, är det enkelt att använda den som spårgas, i koncentrerad eller utspädd form, vilket förenklar läcktesten. Batterier av olika typer som energikälla blir allt populärare inom fordonsindustrin vilket leder till ett ökat behov av läckagefria batterier för att konsumenten skall får förtroende för tekniken.

5. Nya material

Nya material, såsom motordelar tillverkade av plast, biologiskt nedbrytbart papper som ersätter plast och 3D-tryckta produkter, driver också på behovet av nya metoder för läcksökning. En del komponenter har en tunn struktur och kan inte trycksättas. Andra komponenter förstörs vid nedsänkning i vattenbad. Vissa nya material har en porös struktur (om de inte behandlas på ett visst sätt) och även detta kan detekteras med hjälp av spårgas.

6. Kundrelationer

Nackdelarna med enklare testmetoder kan också påverka produktkvaliteten, vilket i värsta fall märks först när produkten når ut till kunden. En leverantör vill ogärna riskera att otillförlitliga läcktester får negativa konsekvenser för sin verksamhet eller leder till missade avtal. Att bevisa att man har full kontroll över sin produktkvalitet är givetvis en framgångsfaktor.

7. Minskade kostnader för arbetskraft

Enklare läcktestmetoder kan vara mycket arbetskrävande. Höga arbetskostnader kan minskas med ökad automatisering. Moderna metoder för läcktestning är mindre arbetskrävande och kan lättare automatiseras.

8. Tillförlitliga testresultat

Enklare läcktestmetoder är ofta beroende av operatörens prestation. Har operatören en dålig dag, missas lätt luftbubblan som bildas när ett trycksatt testobjekt sänks ner i en vattenbalja. Detta leder till sämre produktkvalitet, vilket tillverkare och kunder över hela världen blir mindre toleranta mot. Konsekventa testresultat är viktiga för att fånga produkter med kvalitetsbrister och bör användas i produktionen som återkoppling för förbättrade metoder och tekniker, och för ökad produkttillförlitlighet.

9. Förbättrad produktivitet

Snabbare läcksökning leder till kortare cykeltider. Kortare cykeltider innebär att utbytet per kvadratmeter av produktionsanläggningen blir högre, vilket minskar tillverkningskostnaden för produkten. Detta är en av drivkrafterna för att byta ut omoderna läcktestmetoder.

Funderar du på att byta från traditionella läcktestmetoder till läcksökning med spårgas? Kontakta våra experter på reach.sweden@inficon.com

Läcksökningsmetoder och respektive läckgränser