Nytt instrument från INFICON - XL3000flex Snifferläcksökare ger flexibilitet vid läcksökning med helium eller Formier gas

Med sitt höga snifferflöde är XL3000flex den ideala läcksökaren även för oerfarna operatörer

Den nya Snifferläcksökaren XL3000flex från INFICON är det första instrumentet som exakt lokaliserar läckor ner till 1x10-7 mbarl/s med både Formier gas (5% väte i kväve) eller helium som spårgas. Den nya XL3000flex erbjuder därmed flexibilitet och ger användaren möjlighet att välja den spårgas som har lägst kostnad eller är enklast att få tag i. Dessutom är XL3000flex utrustad med INFICONs High Flow Technology, vilket gör att den arbetar med ett snifferflöde på 3000 sccm - det högsta på marknaden idag. Detta innebär att snifferproben kan föras längs testobjektet på ett längre avstånd och med högre hastighet och ändå kan även oerfarna användare få tillförlitliga resultat. Det höga snifferflödet är dessutom det bästa sättet att utföra tillförlitliga tester vid robotiserade läcktester.

Högst tillförlitlighet i produktionsmiljö

XL3000flex från INFICON erbjuder högsta tillförlitlighet vid läcksökning med sniffning i tillverkningsindustrin. Enheten är anpassad för användning i tuffa produktionsmiljöer och vid höga produktionshastigheter då den erbjuder snabb återhämtning efter grovläckage. För oerfarna operatörer är INFICONs High Flow teknologin en stor fördel, eftersom det höga snifferflödet möjliggör korrekta resultat även när den sniffande proben hålls på ett större avstånd från testobjektet eller rörs hastigt längs testobjektet.

Många konventionella snifferläcksökare drar in gas med ett flöde av endast 60 sccm. Har man ett avstånd på 6 mm mellan probspetsen och testobjektet är sannolikheten att detektera en läcka på 1x10-3 mbarl/s (motsvarande oljeläcka) nästan obefintlig även om probspetsen hålls stilla mittemot själva läckan.

Den nya XL3000flex, med ett snifferflöde på 3000 sccm, detekterar lika stora läckor vid samma avstånd, med en hastighet upp till 10 cm/s och med en träffsäkerhet på nästan 100 procent. Snifferflödet är alltså avgörande när man vill uppnå tillförlitliga resultat vid snifferläcktester.

Felsäker hantering

Den nya XL3000flex är utrustad för att ge fyra larmsignaler samtidigt och på så sätt underlättar för operatören i sitt läcksökningsarbete. Om XL3000flex upptäcker en läcka som överskrider läckgränsen, utlöses en akustisk larmsignal i både läcksökaren och i probens handtag. Samtidigt börjar lysdioderna i handproben att blinka, displayen ändrar färg från grönt till rött och handtaget vibrerar. Olika ljudsignaler kan ställas in för att undvika förvirring med närliggande läcksökningsstationer.

Integrationsmöjligheter och dynamisk robotiserad sniffning

Fältbussgränssnitt gör det enkelt att integrera den nya enheten i industriella applikationer med statistisk processkontroll. En koppling till övergripande kvalitetssystem är också möjligt. Sist men inte minst, med fältbussgränssnittet kan XL3000flex enkelt integreras i automatiserade sniffertestsstationer. Vid dynamisk robotiserad sniffning flyttar en robotarm den sniffande proben över testobjektet. INFICONs High Flow tekniken är avgörande i detta applikationsscenario. Proben behöver ett visst säkerhetsavstånd från testobjektens yta för att undvika kollision på grund av varierande produkttoleranser. Vid manuell sniffning detekterar instrumentet en läcka på 1×10-3 mbarl/ s med 6 mm avstånd, även vid scanningshastighet på 10 cm/s, tack vare det höga snifferflödet på 3000 sccm. Snifferläcksökare med endast 60 sccm snifferflöde misslyckas helt i dessa applikationer.

Läs mer om den nya XL3000flex Snifferläcksökaren på www.inficon.com eller kontakta oss för en demo!