I många tillverkningsprocesser erbjuder robotiserad läcksökning en effektiv, tillförlitlig och operatörsoberoende testmetod. Moderna läcksökare av sniffermodell kan avgöra om det läcker spårgas från eventuella läckor. De anger den exakta storleken på läckan samt var den är lokaliserad.
Sniffande läcksökning används ofta för att säkerställa att tätningar mellan redan ihopsatta komponenter verkligen är täta. I fordonsindustrin kan exempelvis färdigmonterade luftkonditioneringssystem läcksökas innan de installeras i bilen, för att säkerställa att inget köldmedium läcker ur systemet på många år. För maximal effektivitet är det klokt att automatisera många av dessa läcksökningsmoment genom att använda robotar för att förflytta läcksökarens snifferhandtag.
Vid manuell läcksökning är det operatörens uppgift att se till att handproben hålls på ett lämpligt avstånd över ytan på komponenten som ska läcksökas: så nära som möjligt, utan att röra vid eller skada ytan. En erfaren reparatör kan enkelt anpassa sig till olika mått-toleranser. Men robotar är inte människor. En robotarm känner inte av små skillnader mellan komponenter. Den måste därför bli programmerad så att den alltid håller ett säkert avstånd till ytan. Säkerhetsavståndet måste dock hållas till ett minimum eftersom ett ökat avstånd till läckan också ökar risken för att missa den. Läcksökare med högre snifferflöde kan normalt klara av hitta läckor på ett större avstånd från ytan, än de med ett lägre snifferflöde.
Problemet med ett för stort avstånd blir akut om proben dessutom inte hålls statiskt över en viss punkt, utan förs över en större yta till exempel längs svetsskarvar och fogar. Hastighet, avstånd till objektets yta och gasflöde är avgörande faktorer, speciellt om man söker efter små läckor, exempelvis 10-3 mbar∙l /s (1 mm3/s), för att utesluta oljeläckage. En sniffande läcksökare måste suga in luft med ett visst flöde för att kunna upptäcka och kvantifiera läckande spårgas. Konventionella snifferläcksökare som suger in gas med ett flöde på endast 60 cc/min (1 ml/s) kan inte upptäcka oljeläckor på 6 mm avstånd, även om probspetsen är helt stilla ovanför läckan. I jämförelse kan läcksökare med ett högt snifferflöde på 3000 cc/min (50 ml/s) upptäcka denna typ av läcka med hundra procents säkerhet, även vid dynamiskt (rörligt) läcktest. Ett högt snifferflöde är helt enkelt nödvändigt för att lyckas med robotiserad läcksökning.
Om en komponent skall testas för att vara oljetät krävs det en läckgräns i området 10-3 mbarl/s (1 mm3/s) luft. I många fall krävs lägre läckgränser än så. Om exempelvis flytande bränslen måste förhindras att läcka från fordonskomponenter, måste tester göras för läckor i området 10-4 mbarl/s (0,1 mm3/s). Att hitta mindre läckor är en större utmaning med dynamisk robotiserad läcksökning. Det är därför ofta klokt att minska probhastigheten. Erfarenhet visar att vid robotiserad läcksökning med ett avstånd på 6 mm från objektet, bör hastigheten ej överskrida 10 cm/s – även om läcksökaren har ett högt gasflöde på 3000 sccm.
Formergas (en icke-brännbar blandning av 95% kvävgas och 5% vätgas) och helium är två av de vanligaste läcktestgaserna. Fördelen med formergas är att den är lättillgänglig och kostnadseffektiv. I en del applikationer är dock helium ett bättre val. I vårt exempel (dynamiskt sniffing-läcksökande efter oljeläckage på 6 mm avstånd vid 10-3 mbar∙l/s), tillåter helium snabbare scanning och därmed en snabbare genomloppstid. Det gäller därför att prioritera vid val av testgas: lägre kostnad eller snabbare läcksökningsprocess.
I många produktionsmiljöer finns det ett naturligt luftdrag. Tyvärr är luftrörelser en naturlig fiende för att hitta läckor med sniffning. Risken är stor att ett luftdrag kan föra med sig testgasen och förhindra ett pålitligt lokaliserande av läckan. På grund av detta är det viktigt att avskärma området där läcktestet ska utföras. Vid dynamisk robotiserad sniffande läcksökning, är robotarmen ofta redan avskärmad av säkerhetsskäl, men även vid manuell läcksökning ökar tillförlitligheten i ett avskärmat testområde. Trots att läcksökare med ett högt flöde löper mindre risk att påverkas av drag, är det ändå en bra idé att avskärma området för sniffande-läcksökning, för att säkra en maximal effektivitet.
Vill du veta mer? Ladda ner vårt whitepaper om Robotiserad Läcksökning helt gratis.