Snabbare verktyg för underhåll av naturgasledningar

Behovet av borrning vid läcksökning har halverats vid Gasnätet Stockholm sedan bolaget börjat använda instrumentet IRwin från INFICON, som detekterar gas med infrarött ljus.

Tidigare krävdes det att ett litet team åkte till platsen för den misstänkta läckan för att borra hål i asfalten och ta prover.

Numera kan läckan lokaliseras av samma person som hittade den, med hjälp av en unik markprob som används för att dra upp gas genom asfalten utan att borra hål.

Markproben är ett av verktygen som används tillsammans med IRwin för att lokalisera gasläckor från rör i marken, utan att borra hål.

Operatören går längs gasledningens sträckning med en liten matta på hjul, där gasprover kontinuerligt tas under mattan. När man får indikation på att gas hittats byter man ut mattan mot markproben.

Proben trycks mot marken så att ingen luft läcker in. En pump i instrumentet drar luft genom asfalten och in i IR-detektorn. När luftflödet stabiliserats kan man avläsa gashalten. Hela proceduren tar 10-20 sekunder, betydligt snabbare än att borra hål i asfalten.

– Första gången jag såg markproben var jag mycket skeptisk, medger Robin Kronesäter, driftledare vid Gasnätet Stockholm.

– Jag trodde inte att det skulle funka. Så under en kurs, där vi lärde oss hantera utrustningen, tog jag med kursdeltagarna och instruktören till ett ställe där jag visste att det fanns en liten gasläcka. Jag blev mycket förvånad när instruktören hittade läckan med en gång. Den fanns precis under platsen han pekat ut. Nu är jag en stor anhängare av markproben.

Att gräva är dyrt, så Gasnätet Stockholm arbetar med förebyggande underhåll för att hitta små läckor innan problemen blir större. Varje år anlitar bolaget sommarjobbare för att hjälpa till med besiktningar av gasnätet. Förra året hade man bytt ut äldre instrument med halvledarteknik mot ny utrustning med IR-sensorer från INFICON.

Läckor som identifieras läggs in i företagets kartsystem. Efter sommaren följs alla rapporter upp av ett underhållsteam.

– Våra sommarjobbare går längs gasnätets sträckning, med mattvagnen. Det funkar bra. De hittar gas och vi får väldigt få frågor. Instrumentet är självförklarande, säger Robin Kronesäter.

– Vi behöver fortfarande borra ibland. Exempelvis på vintern, när det är tjäle i marken, kommer man inte att kunna dra upp gas genom asfalten. Men för det mesta kan vi lita på att markproben fungerar och ger tillförlitliga resultat.

Gasdetektorn kan enkelt bäras av en person. Eftersom den har inbyggd GPS behövs inte någon ytterligare person för att hantera dokumentationen.

Besiktning av gasnät fungerar bra med utrustningen från INFICON. "Instrumentet är självförklarande", säger Robin Kronesäter.

Pumpen i enheten kan snabbt dra in gas genom alla typer av gatubeläggningar, inklusive asfalt och betong. IR-sensorn ger snabbt svar på om det finns gas. En indikation uppmärksammar operatören på att det är dags att stanna och ta prover. Den exakta positionen lokaliseras genom att man hittar stället med högst gaskoncentration.

Naturgas blir alltmer populärt i Stockholmsområdet, särskilt inom restaurangbranschen, där gas används för matlagning och även till värmare på utomhusserveringar. Med värmare kan restauranger förlänga utomhussäsongen med två månader på hösten och två månader på våren. Gasvärmare har högre verkningsgrad än elektriska värmare och deras effekt begränsas inte av kapaciteten i elinstallationen.

Gasen som finns i Stockholm är en blandning av naturgas och biogas. Så mycket som cirka 70% är biogas, som framställs från matavfall och vid reningsverk.

"Så vi drar vårt lilla strå till stacken för att hjälpa restaurangerna med deras kretslopp, genom att distribuera biogas från t.ex. omvandlat matavfall till värme på uteserveringarna och gaslågor på spisarna, säger Robin Kronesäter.

För mer information om hur IRwin kan underlätta vid kontroll av naturgasledningar kontakta oss på reach.sweden@inficon.com.