Läcksökning på elektroniklådor

Beskrivning av den tekniska utmaningen

Elektroniklådor på en antennmast

Elektroniklådor är vanligen av plast eller aluminium och består av ett hölje, elektronik och några kopplingar.

Dessa lådor används i ett brett spektrum av utomhusapplikationer såsom avancerade informations- och kommunikationsutrustning (radiobasstationer, antenner, telefonmaster osv.) och hushållsapparater (elektriska gräsklippare, larmsystem). Framtagna för användning utomhus måste elektroniklådorna vara fukttäta (väderbeständiga). De har normalt IP-klass 67 och testas för läckor i intervallet 5x10-4 – 5x10-3 mbarl/s luft.

Läcktest på monterade elektroniklådor kan ske genom trycksättning med luft före test med såpvatten. Man applicerar såpvatten och fortsätter sedan med visuell inspektion av de potentiella läckställena. Nedan följer några negativa effekter av läcksökning med såpvatten:

  • Om grovläckor uppstår kan såpvattnet skada elektroniken.
  • Behov av att torka och rengöra lådorna efter testet.
  • Om grovläckor uppstår kan såpan blåsas bort från läckan och därmed missas helt. I fall flera läckor uppstår nära varandra blir det svårt att avgöra storleken på enskilda läckor.
  • De minsta läckorna (nära IP67 klassning) kan inte detekteras med såpvatten.
  • Operatörsberoende metod.
  • Kräver att man ser alla ytor som skall inspekteras

Lösningen från INFICON

Läcktest på slutmonterade elektroniklådor

Två alternativ finns för läcksökning på monterade elektroniklådor:

Automatiserat integraltest (kammartest) med helium som spårgas

Sensistor Sentrac Vätgasläcksökare och TGF11 Spårgasfyllare

Lådan fylls med spårgas före läcksökningen. Fyllning bör ske på ett sätt som försäkrar att en hög koncentration av spårgas sprids jämnt inuti testobjektet. TGF11 Spårgasfyllare från INFICON förevakuerar luft och fyller objektet med spårgas. Den säkerställer samtidigt att en hög koncentration av spårgas sprids jämnt inuti testobjektet.

Vid automatiserat integraltest fylls lådan med helium och placeras i en kammare som stängs tät. Om lådan läcker, kommer heliumkoncentrationen i kammaren att öka med tiden. Ökningen i koncentrationen detekteras av heliumläcksökaren T-Guard.

Om en läcka identifierats, tas elektroniklådan ut ur kammaren och potentiella läckställen undersöks med läcksökaren Protec P3000 (XL) för att kunna lokalisera läckan.

Läcksökning på potentiella läckställen med vätgas som spårgas

Lådan fylls med spårgas före läcksökningen som beskrivet ovan. När gasfyllningen är klar påbörjas läcksökningen. Alla potentiella läckställen scannas manuellt med hjälp av Sensistor Sentrac Vätgasläcksökare och en handprob. Instrumentets handprob förs fram och tillbaks över testobjektet för att känna av läckande spårgas. Läckans exakta position är där gaskoncentrationen är som högst. Efter läcklokaliseringen kan operatören mäta läckan och på sätt avgöra om lådan är tät eller inte, utifrån den specifikation som finns. Efter läcksökningen evakuerar TGF11 Spårgasfyllare spårgasen på ett kontrollerat sätt som gör att man inte kontaminerar teststationen med använd spårgas.

Läcktestet kan också ske genom att man kombinerar tryckfall (om testobjektet tål tryckfallstest) och spårgasmetod, där tryckfallstestet visar om eventuella läckor uppstår och manuell läcksökning med spårgas visar var läckans position är.

Fördelar med läcksökning med vätgas/helium

  • Snabb och exakt läcklokalisering
  • Operatörsoberoende metod - läckan mäts istället för uppskattas
  • Hittar ALLA läckor, även de minsta
  • Volymoberoende metod - kan användas med fördel vid test av mjuka delar
  • Ren och torr metod – ingen extra tid krävs för att rensa eller torka objektet efter avslutat test
  • Hittar ALLA läckor, även på svåråtkomliga ställen

För bästa läckgränser och för mer detaljerad information om läcksökning på elektroniklådor, kontakta närmaste INFICON-kontor