Flytvästar och överlevnadsdräkter läcktestas med vätgas för snabbare service och ökad säkerhet

ensistor XRS9012En olycka till havs är en dramatisk situation där skillnaden mellan liv och död ofta beror på en väl fungerande flytväst eller överlevnadsdräkt. Kraven är stränga när det gäller täthetsprovningen och den får endast utföras av auktoriserade företag som kan kvalitetssäkra hela processen och utfärda provcertifikat.

Företaget MC Inväst i Kungsbacka på svenska Västkusten är specialister på läcksökning och reparation av såväl flytvästar och överlevnadsdräkter som dykardräkter och kemskyddsutrustning. Efter en provperiod med jämförande tester har företaget nu fasat ut den gamla standardmetoden med läcksökning i vattenbad och gått över till vätgasmetoden.

MC Inväst är helt ensamma i sin bransch om denna metod, som både är snabbare och effektivare, berättar företagets VD Michael Cassaras.

– Det instrument vi använder är den bärbara och batteridrivna vätgasläcksökaren XRS9012. Med detta instrument hittar vi läckorna mycket snabbare än tidigare. En annan stor fördel med vätgasmetoden är att vi inte längre behöver blöta ned den utrustning vi ska testa. Det kortar ledtiderna vilket är oerhört värdefullt, eftersom många av våra kunder är fartygsbaserade och behöver testa sina utrustningar under korta hamnbesök, fortsätter Michael.

Tack vare den kompakta portabla utrustningen räknar MC Inväst med att snart även kunna erbjuda servicebesök ombord på kundernas fartyg. Kring läcksökningsprocessen har företaget också byggt upp ett kvalitetssäkrat system med full spårbarhet över tiden. Michael Cassaras räknar med att investeringen i en vätgasläcksökare från INFICON snabbt ska betala sig med kortare ledtider, snabbare och effektivare läcksökning, bredare service och därmed ökad konkurrenskraft.

– Som entreprenör ser jag alltid nya möjligheter - säger Michael Cassaras. Vätgasmetoden visade sig passa perfekt för vår verksamhet och jag är övertygad om att det finns mängder av nya användningsområden. Det är bara fantasin som begränsar.

För mer information om denna tillämpning, eller övriga läcksökare från INFICON, kontakta närmaste INFICON-kontor.