Det tyska företaget AIM Infrarot-Module GmbH, med säte i Heilbronn, är specialist på avancerade IR-lösningar såsom infraröda detektorer och värmekameror. Efter en provperiod med jämförande tester har företaget fasat ut den gamla standardmetoden med läcksökning i vattenbad och gått över till läcksökning med vätgas som spårgas.
IR-kameror används i ett brett spektrum av applikationer såsom inom forskning och utveckling, säkerhet, industriella processer och även för miljöskydd. Framtagna för användning utomhus, testas kamerahus för läckor oftast i området E-4 mbarl/s. Läcktest på monterade hus kan ske genom att sänka dem i vattenbad i ett antal minuter och vänta på att eventuella bubblor ska bildas. En alternativ metod består av att väga kameran före och efter vattenbadet, för att kunna jämföra vikten och fastställa om den är tät eller inte. I båda fall, för att undvika imma på linserna, måste kamerorna torkas efter testet vid en temperatur av 60C°, vilket är extremt tidskrävande. Nedan följer några negativa effekter av läcksökning i vattenbad:
Innan läcktestet evakueras all luft från kamerahuset som därefter fylls med spårgas (5% H2/95% N2) till ett mycket litet övertryck. Fyllning bör ske på ett sätt som försäkrar att en hög koncentration av spårgas sprids jämnt inuti testobjektet. TGF11 Spårgasfyllare från INFICON förevakuerar luft och fyller objektet med spårgas. Den säkerställer samtidigt att en hög koncentration av spårgas sprids jämnt inuti testobjektet.
När gasfyllningen är klar påbörjas läcksökningen. Alla potentiella läckställen scannas manuellt med hjälp av Sensistor Sentrac Vätgasläcksökare och en handprob. Instrumentets handprob förs fram och tillbaks över testobjektet för att känna av läckande spårgas. Läckans exakta position är där gaskoncentrationen är som högst. Efter läcklokaliseringen kan operatören mäta läckan och på så sätt avgöra om huset är vattentätt eller inte. Efter läcksökningen evakuerar TGF11 Spårgasfyllare spårgasen på ett kontrollerat sätt som gör att man inte kontaminerar teststationen med använd spårgas. Detta försäkrar operatören om att nästa test blir genomfört lika snabbt och precist som det föregående.