INFICON – Expertis inom läcksökning för matförpackningsindustrin

Behovet av innovativa, känsliga och mer pålitliga läcksökningstekniker ökar ständigt i alla industrier, och det gäller även matvaruindustrin. Mikrobiell påväxt, oxidering, fukt eller skadedjur kan leda till att produkter blir dåliga långt före utgångsdatum. Rätt typ av förpackning och atmosfär är två viktigta kriterier för att hålla mat säker. I synnerhet paketering med modifierad atmosfär (MAP) förlänger hållbarhetstiden på matvaror – så länge koncentrationen av de olika gaserna inte förändras under produktens hylltid. Detta görs genom att försegla förpackningar, vilket förklarar varför läcksökning i matvaruindustrin blir allt mer viktigt. Under förseglingsprocessen kan exempelvis matprodukt som hamnat för nära förseglingskanten eller plastdelar efter tillskärningen av förpackningen vara orsak till oönskade kapillärer. Dåligt lim och foliematerial kan också leda till dåliga förslutningar vilket i sin tur påverkar matinnehållet.

Läcksökaren Contura S400 för läcksökning på matförpackningar

Torrvaror som exempelvis nötter, torkad frukt, chips och bakverk är vanligen påverkade av två olika processer: oxidering av syre och ökad fukt. Halvtorra produkter som bakverk, färsk pasta eller ost påverkas vanligen av snabbt växande mikroorganismer. Förstörd mat innebär en hälsorisk för konsumenter och därför ska mattillverkare garantera säkerheten med sina produkter i enlighet med HCCP:s (Hazard critical control point) instruktioner. INFICON tar med sin läcksökningskunskap och teknologi som support till matvaruindustrin med Contura S400 Läcksökare.

Läcksökaren Contura S400 är utvecklad specifikt för läcksökning på matförpackningar, inklusive kaffekapslar, blister- och MAP-förpackningar. Mätprincipen baseras på tryckökning i en mjuk foliekammare där både stora och små läckor ner till 0,01 mm kan upptäckas.

Denna läcksökare fungerar på ett icke-förstörande sätt och kräver ingen spårgas. Dessutom kan den enkelt integreras via Ethernet till alla kvalitetssäkringsprocesser och möjliggöra en kontinuerlig förbättring av tillverkningsprocessen.

Vill du veta mera om läcksökning på matförpackningar ? Klicka här.

För mer information om Contura S400 klicka här.