Olika typer av läckor beter sig olika. Läcksökning kan bli onödigt knepigt om man inte förstår orsakerna till vad man upplever under läcksökningsarbetet. Läckans geometri men även trycket, materialet, luftfuktigheten, temperaturen och flödet är faktorer som kan påverka läckans beteende. I förra numret av LEAK TEST fokuserade vi både på den “väderberoende” läckan och på kylskåpsläckan som försvinner. I det här numret kommer vi att titta på tre nya exempel på knepiga läckor.
Vid användning av spårgas för läcksökning, kan man råka ut för att bara hitta läckande spårgas i ett mycket smalt område samtidigt som man får läckindikering långt bort (flera fot/decimeter) från testobjektet. Detta utan någon uppenbar anledning. Vad man då kan ha hittat är en läcka som är mycket smal och sänder ut en tunn ström av spårgas med hög hastighet. Nästan så som när en laserpekare sänder ut en smal stråle. Strålkonen blir större och större ju längre bort från läckan strömmen är, men den kan fortfarande vara ganska smal just nära läckan. Gasströmmen kan först träffa operatören eller omgivningen för att sen "studsa" vidare, vilket orsakar förvirring om var ursprunget till läckan är. Att vara medveten om denna luriga läcka kan spara värdefull testtid.
Gjutna aluminiumdetaljer kan innehålla porositeter orsakade av gas som innesluts under aluminiums stelningsförlopp. Sådana porer kan vara mycket stora och synliga för ögat eller så små att de inte ens blir ett bekymmer.
Porerna kan vara gömda inuti gjutgodset (helt inneslutna i detaljen utan någon öppning till ytan), blinda (öppna åt det ena hållet) eller genomgående (öppna åt båda hållen). Det senare kommer att bilda en läckpassage tvärs igenom objektet.
Läckor i gjutna föremål kan likna ett nålstick och uppträda som ett tunt rör genom objektet. Dessa läckor beter sig ganska förutsägbart. En läcka kan också förekomma så som ett område av poröst material. Detta område består ofta av ett stort antal väldigt små hål som resulterar i en enda stor läcka. Om området är väldigt brett kan det vara svårt att med hjälp av en sniffer fånga hela läckflödet.
Den svåraste formen av läckage i gjutgodset är den genomgående läckan som ansluter till ett större dolt hålrum. Hålrummet kommer att agera som en gasbehållare under läcktestet, vilket gör att gasen som injiceras i detaljen behöver längre tid för att passera genom läckan.
Gömda och blinda läckor kan också vara svåra att upptäcka om läcktestet utförs på gjutna detaljer. Om detaljerna kommer att bearbetas efter läcktestet kan igensatta porer öppnas upp.
Mikroporer kan också bli igensatta efter att komponenten varit i kontakt med vätska under lackning, behandling etc. Sådana effekter bör noga övervägas när man beslutar var i produktionsprocessen läcksökning ska ske. Generellt är det lämpligt att genomföra läcktestet efter eventuella bearbetningsmoment, men före ytbehandlingar som målning, elektrokemisk plätering eller oxidering.
Även om läcktest med vätskor visar en icke-läckande produkt, kan läcksökning med spårgas fortfarande hitta läckor av vätskestorlek. Detta beror på att en otäthet som bär vätskor till ytan kan helt enkelt göra det mycket långsamt, så att vätskan evaporerar när den kommer till testobjektets yta. Vätskan förångas med en hastighet som inte lämnar någon fläck eller annat tecken på läckans utgång.
Har du ett fall som du vill diskutera med våra läcksökningsexperter? Har du också varit med om några "knepiga" läckor? Kontakta INFICON och berätta mer! Ditt fall kommer kanske att tas upp i nästa nummer av detta nyhetsbrev.