Undvik fallgropar vid val av bästa läcksökningsmetod

Vid val av bästa läcksökningsmetod är det viktigt för fordons- och biltillverkare att välja den metod som är mest kostnadseffektiv och bäst för deras specifika applikationer. I det här numret av AUTOTEST kommer vi att fokusera på del 1 (Läcktest inom bilindustrin) av INFICONs e-bok och på svagheterna med vattenbad och tryckfall vid läcktest av fordonskomponenter.

Vattenbad och tryckfall på gränsen av sin förmåga

Vattenbad används ofta tack vare faktumet att titta efter bubblor verkar vara så intuitiv. Tyvärr i många fall ger inte vattenbad den höga känslighet som krävs för test av fordonskomponenter. Ytterligare ett problem är att luft strömmar ut ur läckan men på grund av den komplexa geometrin av testobjektet kan luften inte lossna från ytan och bilda en bubbla. I praktiken kan tryckfall/vakuumtest inte ge högre känslighet än vattenbad, läckgränsen ligger alltid runt 10-3 mbarl/s (atm cc/s). Ackumulationstestet verkar ofta vara det bästa alternativet för läcktest av bilkomponenter. Det använder helium som spårgas, kan detektera läckor ner till 5∙10-6 mbar∙l/s (atm cc/s) och kräver bara en enkel och prismässigt fördelaktig ackumulationskammare istället för ett vakuumsystem.

INFICONs nya e-bok "Leak Testing in the Automotive Industry: A Comprehensive Guide to Leak Detection” är tänkt att hjälpa tillverkare att undvika eventuella fallgropar vid val av bästa läcksökningsmetod för en viss applikation.

E-boken kan laddas ner kostnadsfritt på http://www.inficon.com/automotiveindustry-ebook och finns just nu tillgänglig på engelska och tyska.